peraktastic

Peraktastic merupakan tabloid digital yang direalisasikan oleh bekas-bekas penulis dan wartawan berita tempatan serta mereka yang terlibat didalam industri kewartawanan di Perak. Sumbangan berita dan bahan penulisan digital merupakan pandangan peribadi penulis dan persendirian

Hubungi Kami :This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Editorial peraktastic

Rosli Mansor

Ketua Editor

Mempunyai kecenderungan mendalam dibidang kewartawan sehingga melupakan bidang khusus sebenar multimedia animasi. Berpengalaman lebih 10 tahun dengan pelbagai kemahiran penulisan, fotografi, rekabentuk dan pemasaran bersama Ipohecho Community Newspaper. Pernah berkhidmat dengan Sinar Harian Perak serta menjadi wartawan sambilan Berita Harian dan Harian Metro. Disebabkan kecenderungan dan kemahiran kepada penulisan pelancongan, beliau menjalinkan kerjasama erat bersama Tourism Perak dalam menghasilkan pelbagai bentuk penulisan seperti risalah, fun map dan coffee table. Selain itu aktif sebagai Presiden Kelab Sukan & Kebajikan Media Perak sejak 2018 bagi menjalankan kerja-kerja kebajikan media dan komun 

Berpengalaman hampir 8tahun dalam bidang kewartawan sebagai wartawan Sinar Harian dan Akhbar Harian Metro kemudian Nor Raidah Awang dikenali panggilan Rai sinonim dengan penulisan human interes kalangan masyarakat turut berpengalaman menulis di meja Hiburan, Jenayah, sukan, Politik komuniti Rencana (Makan Di Mana) dan Pelancongan.

Berpengalaman hampir 10 tahun dalam bidang kewartawanan, Rosdalilah Zahari atau Neddy pernah berkhidmat dengan akhbar Berita Harian dan Sinar Harian. Beliau yang amat sinonim dengan penulisan berita mahkamah dan jenayah turut mempunyai kemahiran dalam penulisan berita politik, sukan, komuniti dan pelancongan.

Sheqal Danish menceburi bidang kewartawanan sejak 20 tahun lalu berpengalaman dalam bidang penulisan kreatif termasuklah berkaitan pelancongan, kembara dan sejarah tempatan serta turut menyumbang penulisan beliau pada beberapa laman portal berita dan akhbar tempatan.