Taiping: Zoo Taiping & Night Safari (ZTNS) kini semakin meriah dengan kelahiran baru tiga anak Harimau Malaya pada 12 April 2020.

Yang Dipertua, Majlis Perbandaran Taiping, Khairul Amir Mohamad Zubir berkata sehingga kini kesemua jantina anak-anak harimau itu masih belum dikenalpasti namun kesemuanya dalam keadaan sihat dan stabil.

"Berat anak Harimau Malaya tersebut dianggarkan seberat 700 gram hingga 900 gram, dilahirkan oleh ibunya seekor Harimau Malaya berusia 11 tahun yang juga dilahirkan di Zoo Taiping & Night Safari pada tahun 2009.  Kini Zoo Taiping mempunyai 8 ekor Harimau Malaya termasuk anak yang baru dilahirkan",katanya.

Sementara itu Pengarah ZTNS, Dr. Kevin Lazarus, memaklumkan Harimau Malaya boleh hidup selama 16 tahun hingga 20 tahun.

"Setiap anak Harimau Malaya yang lahir akan hidup bersama ibunya lebih kurang 18 bulan manakala tempoh penceraian susu sekitar umur 3 bulan hingga 4 bulan.

"Ini merupakan kelahiran yang keempat berjaya disambut oleh ZTNS dalam musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).  Kami menerima kelahiran terakhir Harimau Malaya pada tahun 2009", katanya.

Harimau Malaya atau nama saintifiknya Panthera Tigris Jacksoni merupakan spesis haiwan yang hidup secara bersendirian atau ‘solitary’.

Menurut Khairul Amir, pihaknya masih membiarkan ibu dan anak-anak Harimau Malaya hidup  'selesa dan selamat' di tempat kurungan dan dipantau dengan kerap bagi menjamin keselamatan haiwan tersebut.

Pihak ZTNS juga sentiasa memastikan pemberian diet yang mencukupi dan kawasan kandang haiwan sentiasa dalam keadaan baik bagi memastikan keselesaan ibu dan anaknya.

"Susulan keputusan kerajaan melaksanakan  PKP  bagi menghentikan penularan wabak  COVID-19, ZTNS telah ditutup kepada orang awam mulai 18 Mac 2020. Kerja-kerja menjaga kebajikan haiwan di Zoo Taiping & Night Safari masih diteruskan mengikut jadual dan pemantauan terhadap haiwan-haiwan dengan lebih kerap.

" Semoga sasaran penambahan populasi Harimau Malaya meningkat menjadi 500 ekor dalam tempoh lima tahun akan datang dapat menjadi kenyataan", katanya.