BATU GAJAH: Seramai 90 peserta dari seluruh Asia termasuk Malaysia berentap dalam saingan Piala Triathlon Asia (ATC) 2022 yang membuka tirainya hari ini, bertempat di Silverlake Village Outlet Batu Gajah.

Presiden Persatuan Triathlon Perak merangkap Pengerusi Jawatankuasa Penganjur, Dr Khoo Peng Chuan berkata, pihaknya teruja menyambut ketibaan para peserta yang mula berkampung di Ipoh sejak Khamis lalu.

"Sudah tentu kami selaku penganjur begitu menantikan kehadiran peserta, baik dari dalam mahu pun luar negara.

"Perancangan sudah dilakukan sejak tahun lalu, jadi sudah tiba masanya kami menyambut mereka dengan penuh bangga.

"Walapun tarikh penganjuran ATC ini terpaksa dianjakkan seminggu berikutan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), tetapi saya gembira apabila melihat kehadiran ramai peserta dari luar negara.

"Ini membuktikan penganjuran ini masih mampu menarik penyertaan peserta dari luar negara sekalipun ia diadakan di luar Kuala Lumpur. Selaku penganjur, kami amat berbesar hati dengan kehadiran peserta yang mengambil bahagian," katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan media pada Sabtu.

Hadir sama, Pengurus Besar Tourism Perak, Zuraida Md Taib; Presiden Persatuan Triathlon Malaysia, Tony Tan dan Ketua Pegawai Eksekutif Stagemaker Sdn Bhd, Emir Abdul Jalal.

Peng Chuan berkata, sebagai tuan rumah peringkat terakhir ATC 2022, Perak dipilih sebagai lokasi penganjuran yang dianjurkan bersama antara Persatuan Triathlon Malaysia dan Persatuan Triathlon Perak dengan kerjasama Stagemaker Sdn Bhd.

Sebanyak enam kategori utama dipertandingkan pada ATC kali ini iaitu membabitkan lelaki dan wanita elit peringkat umur 23 tahun ke atas; peringkat umur 19 hingga 23 tahun dan peringkat umur 16 hingga 19 tahun.

"Setiap peserta akan mengharungi tiga disiplin atau cabaran sukan berbeza bermula dengan renang sejauh 750 meter (m) diikuti berbasikal dengan jarak meliputi 20 kilometer (km) sebelum saingan berakhir dengan larian sejauh 5km," katanya.

Mengulas lanjut, beliau berkata, penganjuran ATC yang dianggap kejohanan berprestij di rantau Asia menjadi bukti bahawa Malaysia mampu menarik minat peserta dari luar negara untuk turut serta mengambil bahagian.

"Sukan triatlon sudah mula berkembang di negara ini. Jadi saya berharap dengan penganjuran ATC di Perak, ia akan membuka mata ramai pihak untuk melihat sukan yang cukup sinonim dengan ketahanan fizikal ini," ujarnya.
 
Sementara itu, Presiden Persatuan Triathlon Malaysia, Tony Tan Beng Hong berkata, kehadiran ramai peserta dari luar negara secara tidak langsung menaikkan semangat wakil Malaysia untuk tampil lebih kompetitif.

"Ini peluang kepada beberapa atlet negara yang bersaing dengan peserta ternama dari luar negara.

"ATC ini juga menjadi medan terbaik untuk kami menilai prestasi atlet negara sebelum mereka menghadapi dua temasya sukan tahun depan iaitu Sukan SEA di Kemboja dan Sukan Komanwel Remaja di Trinidad dan Tobago," katanya.