IPOH – Seramai 70 golongan miskin bandar menerima sumbangan Aidilfitri daripada Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) yang diadakan dalam satu majlis ringkas di sini, hari ini.

Datuk Bandar Ipoh, Datuk Rumaizi @ Md Daud berkata, Pasar Raya Speedmart turut bermurah hati menaja bakul rezeki yang mengandungi beras, minyak, guka dan barangan keperluan harian lain.

IPOH – Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) meneruskan tradisi mengedarkan bubur lambuk kepada warga Ipoh secara percuma sepertimana yang dilaksanakan pada bulan Ramadan setiap tahun.

Datuk Bandar Ipoh, Datuk Rumaizi Baharin @ Md Daud berkata, pada tahun ini, sebanyak 2,250 peket bubur lambuk berjaya disediakan oleh empat sektor yang diketuai Pengarah Kanan (PK) bagi sektor masing-masing dan Pejabat Datuk Bandar.

IPOH-Keceriaan jelas terpancar di wajah 40 orang anak-anak yatim dan miskin dalam majlis berbuka puasa anjuran Digital Perak Corporation Holdings (Digital Perak) yang diadakan di Hotel MH, di sini, semalam.

Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan, Komunikasi dan Multimedia, Khairul Shahril Mohamed berkata, golongan kurang bernasib baik ini perlu diberi perhatian sewajarnya bagi memastikan kebajikan mereka sentiasa terbela.

"Anak-anak yatim dan miskin adalah golongan kurang bernasib baik yang sentiasa diraikan terutamanya pada bulan Ramadan dan menjelang perayaan Aidilfitri.

"Justeru, Digital Perak mengambil inisiatif menganjurkan program seumpama ini yang bukan sahaja memenuhi tanggungjawab sosial korporat (CSR) syarikat malah secara tidak langsung mengeratkan hubungan ukhwah antara satu sama lain.

"Selain itu, sekalung tahniah dan terima kasih di atas sokongan rakan-rakan usahasama pelaksana telekomunikasi (deployment partner) Negeri Perak yang bekerjasama untuk menjayakan majlis ini.

"Diharapkan kerjasama ini akan berterusan dari semasa ke semasa supaya bantuan dapat disalurkan kepada komuniti yang memerlukan,” katanya kepada media selepas menyampaikan sumbangan duit raya dan goodies bag kepada semua anak-anak yatim pada majlis tersebut.

Hadir sama Ketua Pegawai Eksekutif Digital Perak, Meor Rezal Fitri Meor Redwan, Pengarah Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) Perak, Zairul Nahar  Zakaria serta wakil-wakil deployment partner.

Kesemua anak-anak yatim itu terdiri daripada Pertubuhan Rumah Anak Yatim Nurkasih Al-Harraz, Taman Lapangan Perdana dan Pertubuhan Kebajikan Baitul Aini Anak-Anak Yatim dan Miskin Ipoh, Kuala Pari.

Pada majlis yang sama, Khairul Shahril turut menyampaikan sumbangan kepada pengamal-pengamal media negeri Perak.

"Saya ingin merakamkan penghargaan kepada pengamal media yang telah banyak membuat liputan terhadap program-program anjuran Digital Perak dan diharap kerjasama tersebut akan berkekalan," ujarnya

IPOH – Pegawai Daerah Kuala Kangsar, Ahmad Munir Ishak dilantik sebagai Setiausaha Bandaraya Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) berkuat kuasa 15 April lalu.

Pelantikan beliau adalah bagi menggantikan Zuraina Kamarul Ariff yang sebelum ini menyandang jawatan tersebut.

IPOH – Pembangunan sesebuah bandaraya itu boleh ditafsirkan sebagai proses transformasi sesebuah kawasan yang mundur menjadi maju melalui pembangunan infrastrukur, pertumbuhan ekonomi, peningkatan taraf dan kualiti kehidupan penduduk setempat.

Bagaimanapun, bagi memastikan transformasi tersebut berjalan lancar, sudah pasti terdapat tulang belakang yang berusaha gigih untuk merealisasikan perkara tersebut supaya menjadi kenyataan.

Subcategories