‘Masak Pindang Ikan Loma Daun Seniar’, bunyinya agak luar biasa tetapi inilah sajian tradisional Melayu Perak yang hanya terdapat di Teratak Warisan Kampung (TWK), Kuala Kangsar.

Menu yang diwarisi daripada tiga generasi ini, mengambil proses selama 48 jam untuk disediakan. Walaupun diakui rumit, namun inilah keistimewaan sajian utama restoran TWK yang tiada di negeri lain.

Yayasan Pulau Orang Utan Bukit Merah, merupakan destinasi ekopelancongan global yang menarik perhatian pengujung khususnya para pelancong luar negara.

Pulau Orang Utan, terletak di Laketown Bukit Merah. Ia merupakan pusat lindungan, pembiakan, pengekalan, penyelidikan dan pendidikan Orang Utan terunggul di negeri Perak.

 
Ipoh- Siti Munirah Mohd Ali, 37, membuktikan kerjaya seorang pensyarah tidak menghalangnya muncul sebagai Pemenang Pelajar Terbaik Akademi Teater Perak 13 (AKTEP 13).
 
Menurutnya, penglibatannya sebagai pelajar AKTEP 13 merupakan serampang dua mata dalam menambah ilmu pengajaran dan pembelajaran sebagai seorang pensyarah dalam bidang Pendidikan Awal Kanak-Kanak di Kompas International Kolej, Ipoh.
 

 

Bukit Merah: Seramai 165 orang pelancongan dari beberapa negara Eropah teruja dengan gelagat Orang Utan yang hidup bebas secara semulajadi.

Pasangan suami isteri dari England, Hayden dan Liz Bale berkata peluang menyaksikan kehidupan Orang Utan secara lebih dekat satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan.

Setiap tahun dalam zodiak Cina dikaitkan dengan tanda haiwan dan tahun 2024 adalah Tahun Naga yang dianggap sebagai simbol kekuatan, keberanian, dan nasib baik.

Untuk itu, Sunway Theme Parks tidak ketinggalan memeriahkan Tahun Baru Cina- Be ‘Long’ With You menampilkan 9 Naga di dua taman tema air mereka iaitu di Lost World Of Tambun (LWOT) dan Sunway Lagoon.