“Melibatkan diri dalam persilatan antara jalan terbaik mengenali diri sendiri dan lebih dekat dengan Allah S.W.T,” tegas Muhammad Haikal Najmi Abdul Razak, 19, salah seorang pesilat Persatuan Seni Silat Serimau Hitam Perak (PSSSHP).

Pelajar Universiti Teknologi Petronas (UTP) itu menegaskan keyakinan,  kekuatan mental dan fizikal nya semakin bertambah sejak melibatkan diri dengan aktiviti seni silat.

Seni silat Melayu, seni mempertahankan diri telah berabad-abad berakar umbi dalam budaya Melayu, kini terus terpelihara sebagai warisan yang disanjung tinggi.

Bak kata peribahasa Melayu, ‘Hanya Jauhari Mengenal Manikam’, setiap gerak langkah yang tercipta hanya mampu dihayati sepenuh jiwa raga oleh mereka yang benar-benar menguasai dan mewarisi seni warisan ini.

 

Merasa lelah dan tertekan dengan kehidupan yang sibuk dikota metropolitan? Anda pasti sedang mencari tempat percutian untuk mengembalikan keceriaan dan aura positif yang hilang.

Kuak Hill Resort (KHR), Kampung Kuak, Lata Papan, adalah pusat pelancongan baharu berkonsepkan ‘Nature Healing’ yang menjanjikan ketenangan sepertimana diharapkan.

Sejurus melangkah masuk ke Aki’s Gallery, perasaan kagum melihat pelbagai koleksi barangan antik menghiasi setiap ruang rumah Melayu lama yang pastinya menyimpan sejarah tersendiri.

Rumah Melayu lama yang dibina pada tahun 1957 itu, milik Lukhman Mahmud, 63, atau lebih dikenali sebagai Tok Aki yang berasal dari Kampung Chepor, Lenggong.

 

‘Masak Pindang Ikan Loma Daun Seniar’, bunyinya agak luar biasa tetapi inilah sajian tradisional Melayu Perak yang hanya terdapat di Teratak Warisan Kampung (TWK), Kuala Kangsar.

Menu yang diwarisi daripada tiga generasi ini, mengambil proses selama 48 jam untuk disediakan. Walaupun diakui rumit, namun inilah keistimewaan sajian utama restoran TWK yang tiada di negeri lain.