IPOH - Hubungan baik yang sedia terjalin antara media negeri Perak dengan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) dieratkan lagi menerusi sesi minum petang yang diadakan semalam.

Majlis yang diadakan di Hotel Impiana ini dihadiri kira-kira 30 petugas media pelbagai agensi termasuk Ipoh Echo dan Peraktastic yang berlangsung dalam suasana santai.

Program Koloborasi UPSI Bersama Media Perak ini antara lain bagi bertukar-tukar pandangan dan mewujudkan jaringan kerjasama yang boleh diteroka.

Pengarah Bahagian Komunikasi Korporat UPSI, Prof. Madya Dr. Mohd. Izwan Shahril berkata, pihaknya mengucapkan terima kasih atas sokongan pihak media dalam melaporkan berita mengenai universiti tersebut.

Katanya, peranan media membantu menyampaikan maklumat yang luas kepada masyarakat khususnya pengetahuan dan pendidikan terkini yang ditawarkan oleh universiti.

"Saya hargai kesudian para pengamal media yang sudi meluangkan masa hadir sesi minum petang bersama membincangkan tentang jaringan komunikasi dua hala.

"Ini termasuk mengenai perkembangan media, perancangan aktiviti dan kolaborasi antara dua pihak dalam usaha meningkatkan imej universiti," ujarnya.

Secara tidak langsung, ini telah memberikan impak positif sesebuah universiti dalam membina jenama pendidikan di peringkat nasional.

Turut dibincangkan ialah cadangan untuk mengadakan satu program khusus antara media negeri Perak dengan UPSI yang akan diadakan di kampus universiti itu di Tanjung Malim.

Oleh Balqis Jazimah Zahari

IPOH: Inisiatif Ipoh Echo dalam menerbitkan berita tentang kejayaan Polis Perak mendapat pengiktirafan apabila menerima sijil penghargaan sempena Sambutan Hari Polis Ke-216 hari ini.

Sijil disampaikan oleh Timbalan Ketua Polis Perak, Datuk Azizi Mat Aris pada sambutan yang diadakan di Markas Briged Utara Pasukan Gerakan Am (PGA), Ulu Kinta di sini.

 

IPOH- “Mulanya saya sangat teruja untuk melihat lukisan mural di sini, namun sedikit kecewa kerana kebanyakan lukisan mural yang ada sudah pudar dan ada diantaranya tidak lagi kelihatan!,”

Begitulah komen Mackenzie Boyer, 31, salah seorang pelancong dari Austin Texas, USA yang datang ke Ipoh semata-mata untuk melihat sendiri lukisan mural di Jalan Masjid, Taman Jubilee, Ipoh.

 

KAMPAR - Seramai 20 pembeli kediaman Taman Tualang Sekah Fasa 2 di sini menerima kunci rumah masing-masing pada majlis yang diadakan di taman perumahan tersebut semalam.

Taman Tualang Sekah Fasa 2 ini dibangunkan oleh pemaju hartanah tempatan, Mimbar Nusantara Holdings Sdn. Bhd. (Mimbar Nusantara).

IPOH - Kumpulan syarikat-syarikat Bonanza Venture Holdings (BVH) telah mengadakan majlis makan malam dalam suasana cukup meriah di Hotel Weil malam tadi.

BVH melibatkan entiti pembangunan hartanah (Kinta Properties) sebagai asas kumpulan selain hospitaliti dan riadah (Meru Valley Resort), edaran automotif (Ban Hoe Seng Auto) dan pendidikan (Bonanza Educare).