LUMUT: Markas Pemerintahan Armada Barat (MPA Barat) melalui Bahagian Perancangan dan Kontigensi (N5), telah menganjurkan Operational Sea Training Exercise West Siri 2/2022 (OSTEX West 2/22) pada 21 hingga 28 September lalu.

Bahagian Komunikasi Strategik Markas Pemerintahan Armada Barat Lumut, dalam kenyataan pada Khamis memberitahu, OSTEX West berlangsung di Lumut dan perairan Selat Melaka.

Katanya, ia merupakan platform bagi menguji keberkesanan Latihan Perang Pangkor yang telah dilaksanakan sebanyak 39 siri untuk tahun ini.

"Ia bagi meningkatkan tahap kesiagaan aset dan kompetensi warga Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dalam aspek peperangan maritim.

"Selain itu, OSTEX West juga menyediakan kapal-kapal TLDM di Armada Barat.

"Ia bagi menghadapi eksesais intra TLDM terbesar iaitu Eksesais KERISMAS 27/22 yang akan dilaksanakan mulai 3-20 Oktober di Laut China Selatan.

"Bersama kapal-kapal dari Armada Timur dengan penglibatan sebanyak 23 aset permukaan TLDM secara keseluruhan," katanya.

Menurut kenyataan itu lagi, terdapat dua fasa eksesais yang dilaksanakan iaitu Fasa Pelabuhan dan Fasa Laut.

"Semasa Fasa Pelabuhan, beberapa siri latihan telah dilaksanakan merangkumi Table Top Exercise (TTX), perbincangan Pegawai operasi dan taklimat pra-pelayaran.

"Manakala bagi Fasa Laut, objektif latihan direalisasikan melalui Field Training Exercise (FTX) meliputi aspek navigasi, ilmu kelautan, komunikasi dan peperangan," katanya lagi.

Selain itu katanya, sebanyak tujuh buah kapal terlibat dalam eksesais tersebut iaitu KD Jebat selaku Commander Task Group 21.0, KD Sri Indera Sakti, KD Gagah Samudera KD Lekir, KD Laksamana Hang Nadim, KD Kinabalu dan KD Gempita.

Termasuk Fast Combat Boat, pesawat Fennec TLDM dan F/A-18D TUDM sebagai aset sokongan.

Terdahulu, upacara pembukaan OSTEX WEST 2/22 telah disempurnakan oleh Timbalan Panglima Armada Barat, Laksamana Pertama Farizal Myeor, di Pusat Taktikal Maritim (PUSTAKMAR), Pangkalan TLDM Lumut pada 23 September lalu.

Jelasnya lagi, pelaksanaan OSTEX West juga bertindak sebagai serampang dua mata dengan memperagakan aset TLDM di perairan Selat Melaka.

Ia bagi meningkatkan keyakinan komuniti maritim terhadap TLDM dalam melindungi kepentingan Zon Maritim Malaysia.