IPOH – Perak FC mengorak strategi baharu menerusi perjanjian kerjasama dengan kelab Bundesliga, Wolfsburg FC dalam mempertingkatkan mutu bola sepak tanahair.

Pengerusi Perak FC, Datuk Seri Abdul Azim Mohd Zabidi berkata kerjasama selama setahun itu membabitkan aspek pembangunan pemain belia, pertukaran teknologi dan penjualan barangan cendrahati.

Kedua-dua pasukan bersetuju membangunkan kelab termasuk menghantar jurulatih dan pemain ketika pramusim selain menyokong kem latihan.

Kerjasama itu juga akan memberikan peluang kepada pasukan Perak FC untuk menjalani sesi latihan pramusim bersama kelab yang kini menghuni tangga ke-13 Bundesliga itu.

"Wolfsburg adalah jenama global yang berjaya dan banyak perkara yang dapat dipelajari oleh Perak FC dari kerjasama ini khususnya melibatkan pembangunan peringkat akar umbi yang kita tekankan, ia adalah perkara utama.

"Kita juga mahu mengambil inspirasi dalam pelbagai bidang meliputi hal teknikal, urus tadbir kelab termasuk dalam bidang perniagaan serta perkongsian maklumat melibatkan jualan penaja yang kita boleh belajar dari Wolfsburg," katanya ketika ditemubual selepas majlis menandatangani MoU antara Perak FC dengan Vfl Wolfsburg dekat sini semalam.

Sementara itu sewaktu lawatan Presiden Kanan Wolfsburg, Andreas Kruse ke Stadium Perak. Beliau berkata berkata barisan kejurulatihan Wolfsburg juga akan dibawa ke Perak untuk menurunkan ilmu kepada para pemain berkaitan kaedah latihan bola sepak Eropah.

Kami memilih untuk bekerjasama dengan Perak adalah kerana kelab ini bercita-cita tinggi dan mempunyai sejarah tersendiri seperti kami. Selain itu, Perak FC adalah kelab pertama di Asia Tenggara yang menjalinkan kerjasama dengan Kelab Bundesliga.

Pertama kali saya berpeluang membuat lawatan di Stadium Perak yang di bawah pentadbiran Majlis Bandaraya Ipoh (MBI), saya begitu teruja melihat sebuah stadium yang besar  malah kemudahan asas yang disediakan juga dalam keadaan selesa dan moden,” ujar Kruse.