IPOH – Penduduk di kawasan kejiranan Laluan Pengkalan Barat 8, Taman Puteri Lindungan Bulan di Pasir Puteh berhadapan dengan detik cemas apabila sebatang pokok di situ tumbang dalam kejadian hujan lebat petang tadi.

Kejadian dipercayai berlaku pada jam 5.30 petang menyebabkan pokok berkenaan tumbang mengenai dua rumah dan melintang jalan di kawasan kejiranan tersebut.

IPOH - Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Stadium Indera Mulia di sini mula beroperasi hari ini setelah ditutup sehari semalam kerana tiada janji temu untuk suntikan dos kedua vaksin Covid-19.

Urusan pemberian vaksin berjalan seperti biasa di mana orang ramai yang datang seawal jam 8 pagi mengikut temu janji masing-masing.

IPOH - Menteri Besar, Datuk Saarani Mohamad menegaskan pemberian kira-kira 15,000 unit telefon pintar percuma kepada pelajar daripada keluarga berpendapatan rendah boleh dimanfaatkan walaupun peranti yang diedarkan itu berkualiti rendah tetapi masih sesuai untuk pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR).

Menurut beliau, telefon itu yang disumbangkan menerusi Yayasan YTL telah dipersetujui pada Majlis Mesyuarat Kerajaan negeri Perak setelah diberikan taklimat termasuk jenis serta kapasiti telefon tersebut untuk sesuai digunakan dalam pembelajaran.

IPOH – Kerajaan negeri akan terus mendapatkan input dan memantau situasi di lapangan terutamanya di kawasan yang terbabit dengan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) bagi memastikan nasib rakyat yang terjejas sentiasa mendapat pembelaan sewajarnya. 

Justeru, kerajaan negeri mengambil keputusan untuk menambah jumlah peruntukan untuk Pakej Rangsangan Ekonomi (PRE) Perak Sejahtera 2021 kepada RM25.7 juta daripada RM19.5 juta yang diumumkan 2 Jun lalu, membabitkan 44 inisiatif dan bantuan kepada rakyat Perak Perak yang terkesan akibat pandemik Covid-19.

IPOH – Setelah kira-kira dua tahun menyumbang khidmat bakti sebagai Ketua Polis Daerah (IPD) Ipoh, Asisten Komisioner (ACP) A Asmadi Abdul Aziz melangkah meninggalkan bandar ini apabila dilantik sebagai Ketua Polis Daerah Putrajaya.

Tugas sebagai KPD Ipoh kini diambil alih oleh ACP Yahaya Hassan yang sebelum ini merupakan Timbalan Ketua Polis Daerah Hilir Perak.