IPOH - Kerajaan negeri Perak dengan kerjasama Kerajaan Persekutuan melalui Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) sedang mempergiatkan usaha pemulihan industri pelancongan negeri termasuklah Pulau Pangkor.

Terkini, kerajaan akan melaksanakan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaaan (PICK) yang dijangka bermula pada 16 Julai dengan objektif utama untuk mencapai imuniti kelompok penduduk di Pulau Pangkor.

IPOH – Kerinduan pengunjung Zoo Taiping dan Safari Malam (Zoo Taiping) untuk melihat aksi hidupan liar di situ terubat apabila pihak zoo mengadakan sesi langsung secara dalam talian menerusi laman Facebook dan Instagram rasminya pada Ahad lalu.

Lebih menarik, sesi langsung yang dinamakan sebagai ‘Online Now, Onsite Later’ disiarkan secara percuma dan boleh dilayari pada bila-bila masa.

IPOH - Mahu merasai pengalaman berada dalam kapal korek tetapi tidak dapat kerana situasi pandemik Covid-19?

Tiada masalah kerana orang ramai boleh merasai pengalaman mengujakan ini secara lawatan maya atau virtual tour Kapal korek Tanjung Tualang Nombor 5 (TT5) hasil kerjasama Lokalocal iaitu sebuah syarikat penyedia pengalaman pelancongan secara realiti maya secara percuma.

IPOH – Walaupun Ipoh pesat membangun seiring arus kemodenan, namun bangunan-bangunan lama bersejarah yang menjadi mercu tanda di bandaraya ini masih kekal terpelihara.

Salah satu daripada bangunan tersebut adalah Menara Jam Peringatan Birch yang tersergam indah walaupun sudah berusia lebih satu abad.

 

IPOH- Pengusaha hotel dan resort kini ibarat ‘nyawa-nyawa ikan’ lantaran lanjutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 yang dilaksanakan sehingga 28 Jun depan.

Pengerusi Persatuan Pengusaha Pelancongan Bumiputra Perak (PPPBP), Zamari Muhyi berkata, pengusaha perhotelan dan resort menghadapi impak yang sangat teruk seperti kos pengoperasian, pemberhentian kakitangan dan jalan terakhir penutupan operasi perniagaan sekiranya berterusan gagal menjana pendapatan akibat PKP yang berlarutan.