PUTRAJAYA – Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar akan meneruskan pemerolehan bagi vaksin Pfizer untuk diberikan kepada kanak-kanak yang berusia lima hingga 12 tahun.

Menerusi ciapan  di laman Twitter beliau memaklumkan, selain Pfizer, kerajaan juga akan melihat kepada pilihan vaksin lain seperti Sinovac untuk pemberian kepada kumpulan tersebut.

IPOH - "Mula-mula rasa takut sikit, tapi lepas cucuk rasa tak sakit pun," ujar Muhamad Farhan Muhammad Nurhazmi Henry selepas menerima suntikan vaksin dos pertama di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Klinik Briged Utara Pasukan Gerakan Am (PGA) Ulu Kinta, hari ini. 

Murid tahun enam Sekolah Kebangsaan (SK) Tanjung Rambutan itu antara 496 penerima vaksin yang terdiri daripada anak-anak anggota PGA berusia antara 12 hingga 17 tahun. 

 
IPOH - Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Klinik Briged Utara Pasukan Gerakan Am (PGA) telah memberikan hampir 17,000 suntikan vaksinasi bagi dos pertama dan kedua sehingga hari ini. 
 
Ahli Majlis Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) Zon 5 (Manjoi), Datuk Azizul Kama Abd Aziz bagi mempercepatkan sasaran imuniti kelompok dapat dicapai pihaknya melalui MBI Prihatin turut bekerjasama melaksanakan program outreach bersama PPV Klinik Briged Utara PGA terutamanya bagi membantu mereka yang tidak mampu ke PPV di sekitar Zon Manjoi. 

IPOH - Walaupun berada di pinggir bandar raya Ipoh, kira-kira 600 penduduk termasuk 300 remaja berusia 15 tahun dan ke atas yang menetap di sekitar Kampung Ulu Kuang, Chemor tidak melepaskan peluang untuk mendapatkan suntikan vaksin dos pertama melalui Program Mobilasi Vaksin Komuniti (MOVAK) yang diadakan di Masjid As-Syakirin di sini, hari ini. 

Program ini adalah usaha Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Klinik Briged Utara Pasukan Gerakan Am (PGA) Ulu Kinta bersama Ketua Whip Ahli Majlis Majlis Bandaraya Ipoh (MBI), Datuk Mazlan Abd Rahman bagi membantu masyarakat pinggir bandar mendapatkan vaksin sekali gus meningkatkan kadar vaksinasi Covid-19 di negeri ini.

IPOH - Seramai 320,000 individu mendaftar untuk menyertai inisiatif Sukarelawan Pembantu Vaksin Malaysia (MyVac) di seluruh negara sejak pendaftarannya dibuka pada Februari lalu.

Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata, daripada jumlah itu hanya 8,187 orang sukarelawan ditugaskan di 417 buah PPV di seluruh negara setakat 2 September lalu.